Niet alleen hebben we eens in de zoveel tijd nieuwe dekbedovertrekken nodig, ook de dekbedden zelf moeten niet vergeten worden. Maar waar begin je? Dekbedden bestellen doe je niet zomaar. Na ongeveer tien jaar is het dekbed op, en is het tijd voor een nieuwe. Maar voor welke ga je? Welk dekbed je kiest is natuurlijk voor iedereen anders. De één ligt het liefst onder een dikke, wollen dekbed terwijl de ander juist graag onder een licht dekbed slaapt.

Het juiste dekbed kiezen

Op de website van Weids Wonen en Slapen kun je heel makkelijk zoeken naar het perfecte dekbed. Met behulp van de verschillende filters kun je je eigen voorkeuren aangeven en direct zien welke dekbedden er beschikbaar zijn. Weet je niet goed voor welk dekbed je moet gaan? Dan kunnen onderstaande stappen je wellicht helpen.

  1.   Bepaal de vulling van het dekbed. Dit kan bijvoorbeeld wol, dons of katoen zijn.
  2.   Bepaal het type dekbed. Bijvoorbeeld een 4 seizoenen, zomer of winter dekbed.
  3.   Bepaal de maat van het dekbed.

De vulling en het type dekbed

Iedere vulling is anders en dit komt door het gewicht en de veerkracht van de voelen. Zo is een wollen dekbed een zwaar gevoelsgewicht, terwijl een katoenen dekbed juist erg licht is. Wanneer je een nieuw dekbed uit gaat kiezen moet je er rekening mee houden dat hij in de winter warm genoeg is, maar in de zomer juist weer niet te warm is.

Ook het type dekbed is voor iedereen verschillend maar dit heeft onder andere te maken met de temperatuur op de slaapkamer. Is de slaapkamer verwarmd, dan is het daar nooit kouder dan 16 graden terwijl het in een onverwarmde slaapkamer ’s winters erg koud kan zijn. Daarnaast speelt ook lichaamsgewicht een rol bij het uitkiezen van het juiste type dekbed. Een lichter persoon heeft het over het algemeen sneller koud dan een voller persoon.

De afmeting van het dekbed

Een standaard dekbed is 200 bij 220 centimeter. Maar de standaardregel om de lengte van je dekbed te bepalen is dat personen met een lengte tot 180 centimeter genoeg hebben aan een dekbed van 200 centimeter, en personen langer dan 180 centimeter een dekbed nodig hebben van 220 centimeter. Over het algemeen geldt dat het dekbed 50 centimeter breder hoort te zijn dan het matras en 20 centimeter langer dan jouw lengte. Wanneer je een nieuw dekbedovertrek gaat kopen, kun je dit dus beter doen voor een dekbed van 220 centimeter.