Het kopen van beddengoed voor je baby is een leuke manier om je babyuitzet aan te vullen. Er zijn een aantal verschillende opties voor een baby dekbed. In dit artikel lees je welke soorten dekbedden er zijn en hoe deze gebruikt moeten worden.

Lakens en dekens

Als je baby net geboren is, kun je het beste katoenen lakens en dekens gebruiken omdat deze je baby het best op de juiste temperatuur houden. Om de temperatuur voor je kindje goed te houden kun je makkelijk een dekentje toevoegen of weghalen. Bedenk je dat een dubbelgevouwen deken telt voor twee dekens. Je kunt voelen of de temperatuur juist is door aan het buikje van je baby te voelen. Wanneer hij zweet of het buikje warm aanvoelt, verwijder je een dekentje. Handjes en voetjes voelen altijd koud aan, dit is normaal.
Acryldekens of polyester fleece dekens zijn heel handig als je kindje een koude slaapkamer heeft of als je naar buiten gaat met de kinderwagen op een koude dag. Let wel op met baby dekbedden van dit materiaal omdat je kindje het al gauw te warm kan krijgen met deze dekens.

Slaapzakken

Een slaapzakje is heel handig omdat je baby deze niet van zich af kan trappen. Daardoor zal hij het in de nacht minder snel koud krijgen en wakker worden. De meeste ouders gebruiken slaapzakken wanneer hun kindje een paar weken oud is, maar er zijn ook slaapzakken voor pasgeboren baby┬┤s. Koop altijd een veilig slaapzakje dat bij je baby past en de juiste pasvorm heeft. Een veilig slaapzakje mag niet te los om de nek zitten en moet goed om de schouders passen, anders kan je kindje in de zak wegglijden en loopt het risico op verstikking. De slaapzak mag geen delen hebben die los kunnen gaan of die je kindje in de mond kan doen. Gebruik altijd de juiste slaapzak afhankelijk van het seizoen, er zijn namelijk zomerslaapzakken en winterslaapzakken. Wanneer je gebruik maakt van een slaapzakje, gebruik hier dan nooit een deken bij omdat je kindje het dan te warm krijgt.

Baby Dekbedden en kussens

Ga pas een baby dekbed kopen en kussens gebruiken als je kindje een jaar oud is. Onder deze leeftijd vormen dekbedden en kussens een risico op verstikking. Wanneer je kindje oud genoeg is, zoek dan het liefst een dekbed met hypoallergene vulling en met een hoes van 100 procent katoen. Zorg er voor dat je een reservehoes in huis hebt voor wanneer de andere hoes in de was zit.