Soms is het helemaal niet handig om naar de openbare sauna te gaan. Omdat het niet naast de deur is, of omdat het er altijd druk is. Wist je dat je een sauna ook thuis kunt (laten) installeren? Het is eenvoudiger dan je denkt. Op diverse plekken in of om het huis kun je een sauna neerzetten. We hebben wat ideeën voor je op een rij gezet.

 

In de badkamer

Uiteraard is het afhankelijk van hoe groot je badkamer is of dit kan. Heb je in de badkamer een paar vierkante meter over? Dan is een infraroodsauna installeren in deze ruimte een goed idee. Alleen al omdat de douche direct om de hoek is. Heb je ook een bad, dan kun je zelfs een koud dompelbad creëren voor jezelf. Voor je de sauna ingaat, neem je een douche. En als je eruit komt herhaal je dat nog even. De handdoek heb je waarschijnlijk binnen handbereik, evenals andere spulletjes die je gebruikt tijdens het douchen. Even douchen en genieten maar. 

 

In de tuin

De sauna kun je ook in de tuin installeren. Je bouwt de infraroodsauna naast je schuur op of juist in een vrije hoek met veel privacy. Heb je die privacy, dan kun je ook afkoelen in de tuin. Kijk wel even goed om je heen. Je zit er niet op te wachten dat een van je buren zicht heeft op jouw afkoelmomentje. Heb je een grote tuin, dan kun je ook een hoekje afzetten met een dichte schutting. Of nog mooier: natuurlijke groene klimplanten. Die kun je al dichtbegroeid kopen, zodat het met de privacy wel goed zit. Misschien kun je er zelfs een mooie buitendouche installeren!

 

Een paar vierkante meter

Zie je de tuin toch niet zo zitten? Eigenlijk kun je een infraroodsauna op elke willekeurige plek in je woning (laten) plaatsen. Als je maar een paar vierkante meters vrij hebt. Stel je hebt een grote overloop, zoals gebruikelijk is bij woningen uit de jaren dertig. Aan die ruimte heb je vaak niet zo veel, behalve dat het een handige plek is voor je wasrek. Een sauna installeren maakt van de overloop een nuttig bestede plaats. Woon je niet in zo’n huis, dan heb je misschien wel een slaapkamer over. Of je plaatst de infrarood sauna op zolder. Je even verdiepen in de stroomaansluiting is een aanrader. Maar als je weet dat dat goed zit, is het bouwen van het saunahokje zelf je grootste uitdaging.