Als je een hond in huis hebt, weet je waarschijnlijk al dat je huisdier een plek nodig heeft om zich terug te trekken en te rusten. Dit kan een hondenmand zijn. Vroeger leefden de meeste honden buiten in een hondenhok en hadden ze geen binnenhuis voorzieningen nodig. Tegenwoordig wonen veel honden echter binnenshuis en hebben ze een specifieke plek nodig om te eten en slapen, zoals een hondenmand. Om te voorkomen dat je huis er na verloop van tijd uitziet alsof de hond zich er volledig heeft uitgeleefd, is het verstandig om aanpassingen te doen.

 

In dit artikel bespreken we hoe je een comfortabele plek voor je hond kunt creëren binnen je huis. Je woonomgeving is vaak niet specifiek aangepast aan het leven met een hond, waardoor sommige aanpassingen noodzakelijk kunnen zijn. Of je nu op het punt staat een hond in huis te nemen of je huis beter geschikt wilt maken voor je huidige hond, deze tips kunnen je helpen om een fijne omgeving te creëren voor jou en je hond.

Een goede vloer

In een huishouden waar huisdieren wonen, is de vloer een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Huisdieren besteden veel tijd op de vloer, vooral honden en katten. Zij lopen, zitten en liggen op de vloer. Daarom is het van groot belang dat de vloer gemakkelijk schoon te houden is. Hiervoor zijn niet-poreuze ondergronden zoals betonnen vloeren, tegels, hardhout en bamboe een goede keuze. Bij het kiezen van een vloer moet wel rekening gehouden worden met bijvoorbeeld de scherpe nagels van honden die in zachte houtsoorten krassen kunnen veroorzaken.

 

Het is belangrijk om rekening te houden met de vloer in een huishouden waar huisdieren wonen, aangezien ze veel tijd op de vloer doorbrengen. Een vloer die gemakkelijk schoon te maken is, is daarom van groot belang. Betonnen vloeren, tegels, hardhout en bamboe zijn goede keuzes omdat deze niet-poreus zijn. Houd wel rekening met de scherpe nagels van honden die in zachte houtsoorten krassen kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om alles voor de hond in acht te nemen bij het kiezen van een geschikte vloer. Vloerverwarming wordt vaak gewaardeerd door honden, mits het niet te warm is. Tapijt is niet aan te raden omdat het moeilijk schoon te maken is, maar tapijttegels zijn wel een goede optie omdat deze afneembaar en wasbaar zijn. Plaats in de voorkant en achtertuin een mat waar de hond na het uitlaten op droog kan worden gemaakt zonder dat de vloer meteen vies wordt.

Een eenvoudige oplossing voor toegang

Een manier om een hond toegang te geven tot de tuin zonder toezicht is door het installeren van een hondenluikje. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit luikje speciaal ontworpen voor honden en kan worden geïnstalleerd in een deur of muur om de hond toegang te geven tot de achtertuin. Hierdoor kan de hond zelfstandig naar buiten gaan wanneer hij dat wil, zonder dat de eigenaar aanwezig hoeft te zijn. Dit is een handige oplossing voor kleinere honden die niet alleen de straat op mogen.

Een voederruimte voor je hond

Een goede plek om de bakjes van je hond te zetten is belangrijk om te voorkomen dat ze omgestoten worden. Een strategisch gekozen plek in de keuken, waar de bakjes verdekt staan, kan hierbij helpen. Het opbergen van het hondenvoer kan ook een uitdaging zijn, aangezien de zakken vaak groot zijn en niet erg aantrekkelijk om te zien. Een oplossing hiervoor is om een ingebouwde, luchtdichte vuilnisbak in de keuken te hebben, of een ouderwetse metalen vuilnisbak te gebruiken.