Dekbedden zijn objecten waar we eigenlijk niet zonder kunnen. Wellicht dat we in de warmere maanden wat minder gebruik maken van een dekbed, maar dat betekent niet dat hij er niet is. Een goede nachtrust is voor de mens heel belangrijk en een dekbed kan daar zeker wat aan toevoegen. Bij het zoeken naar een nieuw dekbed is het dus zeker ook wijsheid om een kijkje te nemen bij verschillende dekbedden om te zien welke jouw voorkeur heeft. In deze tekst gaan we kijken bij verschillende dekbedden en nemen we in het bijzonder donzen dekbedden en polyester dekbedden door zodat je de juiste keuze kan maken wat betreft het kiezen van een dekbed.

Donzen dekbed
Laten we eerst een kijkje nemen bij het donzen dekbed. Dit is een dekbed die gemaakt wordt van het dons van eenden en ganzen. Dit zijn niet de veren, maar het zachte pluis wat zich daar onder bevind. Donzen dekbedden worden met minimaal 65 procent aan dons gevuld omdat het zich anders niet zo mag noemen. De rest van het dekbed kan gevuld worden met veren al zijn er ook dekbedden die met 90 procent dons gevuld zijn. Een donzen dekbed is ideaal voor mensen die het in de wintermaanden net wat warmer willen hebben. Dons is namelijk isolerend en dat zorgt ervoor dat er veel meer warmte in het bed blijft. Wel is het ook zo dat een donzen dekbed een stuk duurder is dan andere varianten. Dat komt omdat dons vrij lastig te krijgen is waarbij andere materialen gewoon door ons zelf gemaakt kunnen worden. Daarnaast kan dons ook niet goed gewassen worden waardoor het voor mensen met allergie├źn afgeraden wordt om een donzen dekbed te nemen.

Polyester dekbed
Polyester vezels zijn synthetisch. Dat houdt in dat wij deze zelf als mens kunnen maken en dus niet bij een dier weg hoeven te halen. Mocht je een dierenvriend zijn dan is dit ook de beste keuze voor jou. Er zijn verschillende soorten polyester die gebruikt worden voor deze soort dekbedden. Zo heb je precies iets voor ieder wat wils. De kenmerken van een polyester dekbed zijn dat deze vooral een stuk goedkoper is dan de donzen variant. Dat komt natuurlijk omdat de stof gewoon te maken is en niet bij dieren vandaan hoeft te komen. Ook laat polyester meer door en voor mensen die het sneller warm hebben, is polyester dan een ideaal dekbed. Polyester kan daarnaast gewassen worden wat fijn is voor mensen die allergie├źn hebben. Mocht je van een luxer dekbed houden dan zit je bij polyester helaas wel verkeerd. De dekbedden zijn goedkoper en dat is toch vaak ook wel te zien aan de afwerking enzovoort.