Als je op zoek bent naar een caravan, heb je meestal een flinke lijst met eisen en wensen. Je wilt natuurlijk voldoende ruimte, een nette keuken, fijne banken, een flatscreen en misschien een douche en toilet. We denken meestal niet meteen aan de caravan matrassen op maat. Een caravan, zowel nieuw als gebruikt, wordt doorgaans inclusief matrassen geleverd. De meeste leveranciers zien de matrassen als een soort sluitpost en beknibbelen hier behoorlijk op. Resultaat is dat de matrassen die je bij de caravan krijgt, vaak van slechte kwaliteit zijn. Deze matrassen zijn doorgaans van polyester en geven weinig ondersteuning. Daarnaast ademen deze matrassen ook niet goed. Als je dit niet van te voren weet, kom je er pas na de eerste nacht in je caravan achter en dan moet je maar zien hoe je snel aan een goed matras komt. Uiteindelijk is het idee van vakantie dat je lekker kunt uitrusten en een goede nachtrust is daar essentieel voor. Als je elke ochtend gebroken wakker wordt, is de lol er snel vanaf.

Eisen aan een goed matras voor in de caravan

Een van de grote verschillen met de slaapkamer thuis, is dat de atmosfeer in een caravan veel vochtiger is. Tevens heb je in een caravan te maken met veel grotere temperatuurschommelingen dan in een normale slaapkamer. Een goed matras moet bestand zijn tegen vocht en temperatuurschommelingen. En het matras moet natuurlijk bij je persoonlijke wensen passen.

Koudschuim matras is de beste keuze

Het ideale materiaal voor een matras dat bestand is tegen vocht en temperatuurwisselingen, is een koudschuim matras. Koudschuim biedt daarnaast een veel betere ondersteuning. Dit kun je in een caravan goed gebruiken. De lattenbodem in een caravan heeft doorgaans minder planken dan die in je eigen bed thuis. Dit is met name gedaan om gewicht te besparen. Een koudschuim matras biedt ook nog eens een prima ventilatie. Een goede ventilatie is erg belangrijk voor een caravan matras. Zeker in de zomer transpireer je meer en als dit vocht in het matras zou blijven zitten, is dat weer een prima voedingsbodem voor bedmijten, niet erg hygiƫnisch!

Matras naar jouw eigen voorkeur

“Universeel past op niets” is een bekende uitdrukking. Deze uitdrukking geldt ook voor een caravan matras. Het optimale matras is niet voor iedereen hetzelfde. Voordat je een matras kiest, is het aan te raden om altijd even op proef op het matras te gaan liggen. Biedt het genoeg ondersteuning of vind je het juist te hard? Jij bent de enige die dit kan bepalen. Ook niet onbelangrijk: het is niet altijd mogelijk om een matras met een standaard maat in je caravan kwijt te kunnen. Gelukkig zijn er genoeg leveranciers die matrassen op maat maken.

 

Bron: Jouwinboedel