Waarschijnlijk denk je: het zal mij niet overkomen. Maar weet je eigenlijk wel hoeveel inbraken er gemiddeld plaatvinden in Nederland? Zeker een aantal per uur! Als er bij je thuis wordt ingebroken kan de schade erg groot zijn. Zo word je bestolen van je (waardevolle) spullen, maar is de kans op psychische schade ook groot omdat je gevoel van veiligheid beschadigd is. Wij hebben 4 tips voor je opgesomd waarmee je de kans op inbraak kunt verkleinen en. Voel en woon veilig, zoals het hoort!

Zo zorg je ervoor dat de inbreker langs jouw huis heen loopt

Een inbreker gaat meestal goed voorbereid te werk. Hij kiest niet voor niets een bepaald huis uit. De inbrekers heeft zijn huiswerk gedaan en kiest een in zijn ogen makkelijk doelwit uit met zwakke punten. Met deze tips zorg je ervoor dat de inbrekers aan jouw huis voorbij gaat:

  1. Heb je een kluis? Zorg er dan voor dat je het hier niet met mensen over hebben en hou dit zoveel mogelijk voor jezelf. Het kan gebeuren dat inbrekers dit soort gesprekken opvangen en dan een mogelijk volgend doelwit hebben gevonden. Heb het al helemaal niet over de code van je kluis, en zeker niet in het openbaar.
  2. Doe niet zomaar de deur open voor vreemden, en pas om met het binnenlaten van mensen die je niet kent of wanneer je niet weet waar ze voor komen. Inbrekers kunnen zich voordoen als iemand anders zodat ze binnengelaten worden. Eenmaal binnen kunnen ze kijken hoe het gesteld is met de veiligheid van je huis. Ze weten dan precies wat waar staat en waar eventuele camera’s op gericht zijn.
  3. Laat geen potentiële klimobjecten liggen buiten. Vaak komt het niet in ons op dat inbrekers gebruik maken van onze spullen tijdens een inbraak. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een ladder of container gebruiker om op het dak te komen en hier bijvoorbeeld een open raam of deur te zoeken.
  4. Zorg dat het er altijd uitziet alsof iemand thuis is. Natuurlijk ga je weleens een keer uiteten, de stad in of een aantal dagen op vakantie. Als inbrekers een donker en onbewoond huis zien hoeven ze niet langer na te denken over welk huis ze als volgende zullen pakken. Schaf daarom een tijd- of schermschakelaar aan zodat je de lichten aan kunt doen als je er niet bent. Buitenverlichting met sensoren werkt ook altijd goed. Naast lichten kun je aan omwonenden vragen of ze je post kunnen verzamelen (zodat je postvak niet vol raakt) en of ze af en toe bijvoorbeeld de gordijnen kunnen sluiten of open doen.
  5. Daarnaast is het belangrijk om een goed huis alarm systeem te hebben. Hierdoor zullen inbrekers zich zo snel mogelijk weer uit de voeten maken .