Gaat u flippen met de enorme keuze aan beschikbare modellen? We helpen u erachter te komen waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van uw wasmachine – en waarom kwaliteit, energiezuinigheid en levensduur van de machine, naast betrouwbare klantenservice, de belangrijkste argumenten zijn voor wasmachines van Zwitserse makelij bij de aankoop van uw nieuwe wasmachine.
Het aanbod aan verschillende soorten wasmachines is uitgebreid en het aantal wasmachinemodellen met hun verschillende functies en kenmerken is enorm. Daar zijn goede redenen voor, want ook de wensen en behoeften van klanten lopen sterk uiteen. Als je weet wat je wasmachine moet doen, vind je uit het ruime assortiment snel het juiste model. Deze criteria zijn het belangrijkst bij het kiezen van:
- Type constructie – voorlader of wastoren kopen?
- Capaciteit
- Energie-efficiëntie: water- en elektriciteitsverbruik
- Aanvullende programma’s, functies en uitrustingsdetails
- Type – voorlader of wastoren kopen? De omstandigheden ter plaatse zijn bepalend voor de keuze van het apparaattype.
Hoeveel ruimte is er beschikbaar voor de wasmachine? Moet de machine zijn plaats vinden in de kelder, een wasruimte, de badkamer of de keuken?
Als de machine in een keuken- of badkamermeubel moet worden ingebouwd om bijvoorbeeld visueel in het keukenblok te verdwijnen, is de enige optie een voorlader die eronder kan worden ingebouwd. Voorladers zijn machines waarvan de deur naar voren opengaat. Ze zijn meestal 60 centimeter breed. Een wasmachine die onder een bestaand werkblad kan worden geplaatst, kan eronder worden ingebouwd. Hiervoor moet het deksel van de machine losgeschroefd kunnen worden zodat deze op dezelfde hoogte als de andere apparaten onder het werkblad geschoven kan worden.
Als je niet onnodig hoeft te bukken bij het inladen van de machine en in plaats daarvan je rug wilt beschermen, koop je een wastoren waarin zowel de droger als de wasautomaat zijn geïntegreerd. De wastoren stapelt de apparaten op elkaar en is daarom ideaal waar er in de hoogte maar niet in de breedte ruimte is voor twee machines. De wastoren is optioneel verkrijgbaar als was-droogzuil met een ingebouwde, praktische uittrektafel waarop het wasgoed kan worden opgevouwen of een wasmand kan worden geplaatst.
Nadat de ruimte waarin de wastoren of machine moet komen is opgemeten, is de selectie van modellen al teruggebracht tot een duidelijkere dimensie. Capaciteit – hoe hoog is de berg wasgoed gewoonlijk? De benodigde capaciteit van de machine wordt berekend op basis van het aantal mensen in het huishouden voor wie de machine regelmatig gewassen moet worden. Voor singles kan worden aangenomen dat een wasmachine met een capaciteit van 3 kilogram zonder problemen zijn werk zal doen. Het meest verkochte formaat van een voorlader heeft meestal een trommel met een inhoud van circa 5 kilogram en is met name geschikt voor kleinere huishoudens.
Moderne wasmachines zijn doorgaans uitgerust met een automatische volumeregeling, waardoor het verbruik van water en energie wordt aangepast aan de hoeveelheid wasgoed. Ongeacht of de capaciteit volledig wordt benut, wassen kan altijd met de hoogste efficiëntie en optimale reinigingsresultaten. Dus als u van plan bent de nieuwe machine te kunnen gebruiken totdat het gezin wellicht is gegroeid, kunt u nu kiezen voor een wasmachine die een grotere capaciteit heeft dan nu nodig is. In een huishouden van twee tot vijf personen wordt aangenomen dat een belasting van 6 tot 8 kilogram voldoende is. Dit komt overeen met de gebruikelijke maat van een wasmachinetrommel, die is ontworpen voor een huishouden van vier tot vijf personen.
Als er wasgoed voor meer dan vijf personen wordt gewassen, moet de machine 9 kilogram wasgoed en meer kunnen dragen. Uiteraard spelen ook je eigen wasgewoonten en de hoeveelheid vuile was die daadwerkelijk in het huishouden voorkomt een rol. Iedereen die kinderen heeft van wie de was vaak gewassen moet worden of die regelmatig vuile werkkleding gaat wassen, heeft meer capaciteit nodig. Als u daarentegen een breed scala aan speciale programma’s op prijs stelt en al weet dat u liever vaker en in kleine hoeveelheden wast, is de kans groter dat u een wasmachine koopt met een kleinere trommel.
Energie-efficiëntie: water- en elektriciteitsverbruik – zuinig of energieslurper?
Ik moet de efficiëntie van een wasmachine meten op basis van het verbruik van energie, water en wasmiddel. De middelpuntvliedende kracht speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de efficiëntie. Als de machine zijn werk efficiënt doet, is het vaak logischer om eerst meer geld te investeren om daarna op de elektriciteitsrekening te besparen. Andersom kan een vermeend koopje op de lange termijn in duur plezier veranderen. Het EU-energielabel is een handig hulpmiddel om snel de energie-efficiëntieklasse van een machine te bepalen.
De basis voor het berekenen van de energie-efficiëntieklassen is het jaarlijkse verbruik van elektriciteit en water voor een wasmachine, ervan uitgaande dat de machine 220 keer per jaar wast in een mix van verschillende programma’s (60 ° C, 40 ° C, met volledige en gedeeltelijke lading). Daarnaast geeft het label ook een geluidsemissiewaarde in decibel tijdens het was- en spinproces en classificeert het de spinprestaties in de klassen van A tot G. Hoe hoger de centrifugeersnelheid in omwentelingen / minuut en dus de centrifugeerprestaties van een machine, des te beter wordt het restvocht in het wasgoed verminderd. Dit heeft een positief effect op het energie- en tijdverbruik van een wasdroger. Als de machine er in slaagt om met een snelheid van meer dan 1400 tpm zo sterk te centrifugeren dat er minder dan 45% van het restvocht in het wasgoed zit, wordt hij ingedeeld in centrifuge-efficiëntieklasse A. Als de bereikte prestatie 45% – 54% restvocht is, is het resultaat centrifuge-efficiëntieklasse B. Als het wasgoed na het centrifugeren een restvochtigheid van meer dan 54% heeft, wordt de machine geclassificeerd in centrifugeerklasse C.
Machines met een ongunstige energie-efficiëntie krijgen de slechtste klasse D. De beste klasse wordt aangeduid met A +++. De Ecodesign-verordening bepaalt dat alleen apparaten met energie-efficiëntieklassen A + tot A +++ op de markt mogen worden gebracht. Als u de wiskunde doet, zult u zien dat zelfs in de beste energie-efficiëntieklassen met het label A +, A ++ en A +++, verschillen in jaarverbruik van meer dan 15% kunnen optreden. Hoe zuinig een wasmachine eigenlijk is, kun je zien door het waterverbruik om te rekenen naar liters per wasbeurt en kilogram. Een waterverbruik van 40 liter per 5 kilogram wasgoed in een standaard programma is een goede richtlijn.
Apparaten met een laag waterverbruik halen waterverbruikswaarden van ongeveer 6 liter water per kilogram wasgoed. Extra energie kan worden bespaard door een warmwater- en een leidingwateraansluiting. De servicewateraansluiting voedt de machine met regenwater en bespaart drinkwater.
De heetwaterinlaat zorgt ervoor dat heet water in de wastrommel kan stromen en vermindert het energieverbruik dat optreedt wanneer de machine wordt opgewarmd met bijna de helft. Ook het geluid dat ontstaat bij het in gebruik nemen van de machine wordt geregistreerd met het EU energielabel. Een stille wasmachine genereert niet meer dan zo’n 45 decibel (db), een achtergrondgeluid dat ongeveer overeenkomt met een weg met licht verkeer. Vanaf een geluidsniveau van rond de 70 decibel is de machine te classificeren als nogal luidruchtig en maakt hij ongeveer evenveel lawaai als een stofzuiger.
Aanvullende programma’s, functies en uitrustingsdetails
De machines verschillen qua weergave en bedieningsmogelijkheden. Eenvoudigere apparaten gebruiken draaischakelaars, knoppen of lampjes. Duurdere versies zijn uitgerust met LCD- of LED-displays of hebben aanraakbedieningen. Akoestische signalen herinneren u eraan dat het wasgoed moet worden verwijderd nadat het programma is afgelopen. Aanvullende, praktische uitrustingskenmerken vergemakkelijken de bediening en bediening van de machine. Met trommelverlichting is elk stuk wasgoed zelfs in de donkerste hoek van een kelder te zien en bij het bukken tijdens het in- en uitladen.
Het kan dus nauwelijks gebeuren dat er later een paar sokken ontbreekt! Displays die informatie geven over de resterende tijd van het programma of de huidige status van de programma-uitvoering zijn handig. Een begin- of eindtijd die aangeeft wanneer de wascyclus moet beginnen of eindigen, kan ook helpen voorkomen dat de dagelijkse routine rond de was moet worden gepland, maar omgekeerd. De standaardprogramma’s omvatten een katoen- of kookwasprogramma, een programma voor gekleurde en fijne was, evenals een programma dat is ontworpen voor kreukherstellend wasgoed, wol en handwas.
Een pauze- of spoelstopfunctie en een kort programma zijn ook beschikbaar als extra functies. Als je het wasgoed niet direct na het wassen kunt ophangen, zal een functie waarmee je de rest van het programma handmatig kunt draaien met een druk op de knop effectief blijken te zijn. Veel speciale programma’s zien er in eerste instantie uit als een overbodige gimmick van de wasmachinebouwers die zich verliezen in technische verfijningen. Maar is dat echt zo?
Iedereen die huisdieren heeft of in een huishouden woont met mensen met allergieën, is dankbaar voor de extra wasmogelijkheden. Als je veel speciaal textiel zoals dons, gordijnen, outdoorkleding of zijde en lingerie moet wassen, zou je eigenlijk een machine moeten overwegen met een bijbehorend speciaal programma. Onder deze omstandigheden is het eigenlijk de moeite waard om een paar francs extra uit te geven aan een speciaal programma voor het wassen van bepaalde soorten textiel. In tegenstelling tot de conventionele trommel heeft een honingraattrommel een kleinere perforatie op een groot geperforeerd oppervlak. Het oppervlak van de honingraattrommel is voorzien van een speciale structuur, die ervoor zorgt dat het wasgoed als op een kussen op een fijne waterfilm drijft en minder wordt belast.
Dit is zacht voor gevoelig textiel. Bij een ecoprogramma wordt het waswater in de machine minder opgewarmd, maar wordt het wasgoed langer geweekt. Intelligente programma’s zorgen voor een efficiënter gebruik en beïnvloeden hoe milieuvriendelijk het wasgoed kan zijn. De machine kan bijvoorbeeld een dosis wasmiddel aanbevelen of het wasmiddel automatisch toevoegen op basis van het gewicht van het wasgoed en de mate van vervuiling bepaald met een beladingssensor.
Handige wasmachineveiligheidssystemen zijn onder meer waterbeschermingssystemen die waterschade voorkomen. Als er zich een lek voordoet, detecteert de machine het lekken van water en neemt automatisch tegenmaatregelen. Een onbalanscontrolesysteem verdeelt het wasgoed gelijkmatig en reageert op een ongunstige verdeling door het centrifugetoerental aan te passen. Voor ouders met kinderen is een kinderveiligheidsfunctie die voorkomt dat het programma onbedoeld wordt gewijzigd, een nuttige veiligheidsfunctie.
Zie je de bomen door het bos niet meer? Ga dan naar een wasmachine outlet en laat je geed informeren.