Als je een eigen huis hebt, is het verstandig om woonverzekeringen af te sluiten. Je woning en de spullen die hierin staan zijn veel geld waard, waardoor je niet zelf op wilt draaien voor de kosten als er schade ontstaat. Dit voorkom je door woonverzekering af te sluiten. Heb je momenteel nog geen verzekering(en) voor je woning afgesloten? Lees dan vooral verder. Wij hebben hier namelijk 4 zaken op een rijtje gezet om op te letten bij woonverzekeringen afsluiten.
 

1. Risico’s die je wilt verzekeren

Voordat jij je verdiept in woonverzekeringen, breng je in kaart te welke risico’s je wilt verzekeren. Om te beginnen wil jij je woning zelf verzekeren. Hiervoor heb je een opstalverzekering nodig. Ontstaat er schade aan je huis door storm, brand, inbraak of aanrijding? Dan kun je een claim indienen bij je verzekeraar. Een opstalverzekering dekt overigens niet alleen schade aan je woning zelf, maar ook aan alle zaken die hieraan vastzitten. Zonnepanelen, de schutting en een carport vallen bijvoorbeeld ook binnen de dekking van deze woonverzekering.

Omdat meubels en een televisie niet vastzitten aan je woning, vallen deze niet binnen de dekking van een opstalverzekering. Gelukkig kun je dergelijke zaken verzekeren door een inboedelverzekering af te sluiten. Als losse spullen in huis schade oplopen door brand, inbraak, lekkage, storm, rook of schroeien, ben je hiervoor verzekerd.
 

2. Kijk of je een woonverzekering af kunt sluiten

Heb je een huis gekocht? Dan kun je meestal niet om een opstalverzekering heen. De bank waarbij je een hypotheek hebt afgesloten, eist waarschijnlijk dat je deze verzekering afsluit. Daarnaast wil je waarschijnlijk ook je inboedel verzekeren. Kies in dat geval voor een woonverzekering. Dit is namelijk een combinatie van een opstal- en inboedelverzekering. Hiermee zijn zowel je huis als de losse spullen die hierin staan goed verzekerd tegen schade door onverwachte gebeurtenissen.
 

3. Hoogte van de premie

Als echte Hollander let je uiteraard ook op de prijs als je een woonverzekering afsluit. Je wilt immers niet onnodig veel betalen voor je verzekering(en). Hoeveel je per maand betaalt, hangt af van de keuzes die je maakt. Bereken daarom bij een verzekeraar wat een woonverzekering je precies kost. Selecteer de verzekering(en) die je af wilt sluiten en vul je gegevens in. Je weet zo binnen de kortste keren hoeveel premie je betaalt voor een woonverzekering. Staar je overigens nooit blind op de prijs, want het is belangrijker dat je goed verzekerd bent. Kies je voor een goedkope woonverzekering? Dan is dit niet altijd het geval.
 

4. Manier van afsluiten

Een laatste aandachtspuntje bij een woonverzekering afsluiten, is de manier waarop je dit doet. Als je een woonverzekering via Univé afsluit, regel je alles online. Selecteer niet alleen de gewenste verzekeringen, maar kies ook de dekking die je wilt. Naast de basisdekking kun jij je ook allrisk verzekeren. Je bent in dat geval beter verzekerd, maar daar staat tegenover dat je een hogere premie betaalt. Denk daarom altijd goed na voordat je een woonverzekering afsluit.