Je herkent het vast wel je ligt heerlijk in bed tussen de warme lakens en dan gaat de wekker ineens af, maar je lag net zo lekker. Je besluit dus om nog even te liggen en de wekker tien minuutjes te snoozen. Dan kan je nog heerlijk een keertje omdraaien en nog lekker even blijven liggen.

Echter is snoozen een ongezonde gewoonte. Het verstoord namelijk je bioritme en je slaapcyclus waardoor het alleen maar nog moeilijker wordt gemaakt om uit bed te komen. Waardoor je minder energie, concentratie en productiviteit hebt. Het is dus belangrijk om niet te snoozen, alleen hoe leer je dit af? In dit artikel leg ik uit hoe je zo snel mogelijk van snoozen af komt.

Goed bed

Een goed zorgt ervoor dat je lichaam goed wordt ondersteund en sneller in slaap valt. Met de juiste ondersteuning voelt je lichaam meer uitgerust dan met een slecht bed. Waardoor je minder snel geneigd bent om de snooze knop in te drukken.

Overweeg daarbij ook om een boxspring te nemen. Boxsprings bieden veel ondersteuning tijdens het slapen en bieden genoeg ondersteuning.  Daarnaast zien ze er ook heel stijlvol uit en ze hoeven niet eens heel duur te zijn. Kijk op deals – Boxspring Gekte voor de mooiste aanbiedingen.

Vast slaapritme

Een vast slaapritme kan helpen op actiever uit bed te komen. Je lichaam en geest hebben hier namelijk veel behoefte aan. Door altijd op een vast tijdstip te gaan slapen en wakker te worden zal je merken dat je voor je wekker wakker wordt.

Zorg er daarbij wel voor dat je voldoende slaap hebt. Wanneer je te weinig slaap hebt gehad merk je dat je meer moeite hebt om uit bed te komen. Je lichaam is in de was, trager van begrip, vermoeid, slaperig en prikkelbaar. Waardoor je wekker twee keer zo hard aankoop. Het is daarom belangrijk dat je elke nacht genoeg slaap uur pakt.

Reken je slaapcyclus

Wanneer je gaat slapen doorloop je een slaapcyclus.  De slaapcyclus bestaat daarbij uit meerdere fases namelijk lichte slaap, matige diepe slaap, diepe slaap en REM-slaap.  Deze slaapcyclus loop je elke 100 minuten door. Waarbij de REM-slaap de belangrijkste fase is. Tijdens onze REM-slaap verwerken we alle gebeurtenissen van die dag en bevinden we ons in dromenland.

Idealiter is het om wakker te worden wanneer een slaapcyclus net ten einde is. Hierdoor wordt je wakker in een lichte slaap en voel je een stuk meer uitgerust dan wanneer je wakker wordt in een diepe slaap.  Door uit te rekenen wanneer je in een lichte slaap zit kan je bepalen op welk tijdstip je wakker moet worden en wanneer je moet gaan slapen. Bijvoorbeeld je slaapt om 23.00 dan zijn de volgende tijden ideaal om wakker te worden 06.30, 08.00 of 09.30.

Maak opstaan leuk

Zorg ervoor dat er iets leuks is om er voor wakker te worden. Verander je standaard wekker bijvoorbeeld naar je favoriete nummer, waardoor je met een goed humeur uit bed komt. Ook werkt bij veel mensen om gebruik te maken van een lichtwekker of een wekker met natuurgeluiden.

Een andere motivatie om er gelijk uit te gaan is als je iets leuks gaat doen. Wanneer je vroeg op moet om je vlucht voor je vakantie te halen heb je er minder problemen mee dan als het voor werk is. Probeer daarom elke ochtend ergens naar uit te kijken.