Veel mensen kennen het probleem wel: een vochtige kelder. Misschien is de luchtvochtigheid altijd of slechts af en toe hoog. Of misschien is er wel een lekkage. Hoe kun je jouw kelder waterdicht maken en een hoge luchtvochtigheid voorkomen? Je vindt hieronder een aantal handige tips.

Check de leidingen en regenpijp

Voordat je direct aan de slag gaat met allerlei manieren om het vocht uit je kelder te verwijderen, is het belangrijk om de leidingen en regenpijp te checken. Wellicht is er sprake van een verstopping en/of een lekkage, waardoor er water in je kelder loopt. Of misschien loopt er wel grondwater je kelder in. In dat laatste geval is het slim om leidingen en afvoergoten te plaatsen.

Ventileer voldoende

Om het vocht in je kelder tegen te gaan is het belangrijk om voldoende te ventileren. Als er een raampje open kan, is het dus goed om dit zo nu en dan te doen. Helaas is dit bij veel kelders niet mogelijk. Kan dit in jouw kelder ook niet? Dan zou je er eventueel voor kunnen kiezen om een elektrische turbine aan te schaffen. Dit apparaat zorgt er ook voor dat je kelder wordt geventileerd.

construction-worker

Plaats een luchtontvochtiger

Een simpel apparaat dat je kan helpen bij het verlagen van de luchtvochtigheid in je kelder is een luchtontvochtiger. Dit kan een eenvoudige zak of bak zijn met materiaal dat vocht opneemt, maar je zou ook kunnen kiezen voor een apparaat. Deze apparaten hebben vaak verschillende standen en mogelijkheden. Soms kunnen ze ook de lucht reinigen, wat ook heel fijn kan zijn.

Huur een professioneel bedrijf in

Als het je zelf niet met bovenstaande stappen lukt om je kelder minder vochtig te maken, kun je er ook voor kiezen om een professional als vochtwering Direct in te huren. Dit soort professionele bedrijven weten precies hoe ze moeten analyseren waar het vocht vandaan komt en wat ze hiertegen kunnen doen. Ze hebben ook professionele apparatuur en materialen waarmee ze het vochtprobleem makkelijk kunnen aanpakken.