Straatmeubilair hoort logischerwijs binnen het standaard straatbeeld zou je zeggen. Overal zie je wel speeltoestellen, Afzetpalen, bankjes en prullenbakken staan. En op sommige plekken zijn er zelfs picknickplekken gecreƫerd met een picknicktafel gemaakt van hout of van steen erbij. Maar, is straatmeubilair wel zo ideaal? Wat zijn de voordelen en kleven er ook inderdaad nadelen aan wanneer het geplaatst is op een bepaalde plek?

Waarom is er straatmeubilair

Veel openbare ruimten worden voorzien van meubilair omdat het haast niet mogelijk is om een buitenruimte goed te laten functioneren. Het speelt dan ook een belangrijke rol en is haast niet meer weg te denken. Als je denkt aan meubels, dan denk je vaak alleen aan tafels, banken, stoelen en kasten. Maar in het geval van straatmeubilair is dat even wat anders. Het gaat ook zeker om tafels en stoelen, maar ook de bewegwijzering is er een onderdeel in en straatverlichting. Als je alleen al naar deze twee punten zou kijken, is het makkelijk om in te denken dat het niet mogelijk is om het weg te laten uit het straatbeeld. Het zou namelijk niet ten goede komen van de veiligheid en comfort.

De eisen aan straatmeubilair

Er zijn speciale ontwerpers die zich dagelijks bezighouden met het ontwerpen van meubilair dat op straat kan worden geplaatst. Een van de belangrijkste eisen waaraan het meubilair zich moet voldoen is de functionaliteit. Als het namelijk niet functioneel is, dan heeft het ook geen zin om de straat ermee te ‘vervuilen’. Daarnaast moet het ook goed passen binnen het straatbeeld.

De voordelen van straatmeubilair

Er zijn enkele belangrijke voordelen aan straatmeubilair waardoor we niet meer zonder kunnen. Zo is het functioneel, draagt het bij aan de veiligheid en biedt het comfort aan. Denk bijvoorbeeld aan een stoplichten, verkeersborden en lantaarnpalen. Zonder dit zouden we niet weten welke kant we op moeten en is het onveilig om op onverlichte wegen op pad te gaan. Comfort wordt bijvoorbeeld geboden op je favoriete wandelroute, als je bijvoorbeeld uit wilt rusten op een van de bankjes die er geplaatst is.

De nadelen van straatmeubilair

Natuurlijk kent het ook nadelen. Want, prachtig onbebouwde natuurgebieden zouden veel mooier zijn dan plekken waar je om de hoek een verkeersbord tegenkomt. Daarnaast is het altijd de natuur die moet wijken voor de plaatsing van meubilair. Een ander nadeel is dat op sommige plekken het plaatsen van bankjes en tafels kan zorgen voor groepsvorming. En als laatste dient straatmeubilair ook te worden onderhouden.

We kunnen niet zonder meubilair op straat, maar vaak is het wel zonde dat de natuur heeft moeten wijken voor de plaatsing ervan.